KISOSZ Veszprém - Népegészségügyi termékadó
Népegészségügyi termékadó a Parlament előtt

A népegészségügyi termékadóról 

Önálló képviselői indítványként nyújtotta be a Parlament elé a népegészségügyi termékadóról szóló törvénytervezetét két Fideszes képviselő. Céljuk a népegészségügyileg nem hasznos élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítása és az egészséges táplálkozás előmozdítása volt.

A tervezet szerint adóköteles lenne az előrecsomagolt termékként forgalomba hozott:

·        2009, 2202 VTSZ szám alá tartozó termék, a legalább 25 % gyümölcshányadot tartalmazó nektárok és gyümölcslevek kivételével:

·        az üdítőital amennyiben cukortartalma meghaladja a 8 gramm cukor/100 milliliter mennyiséget, továbbá

·        az energiaital amennyiben koffeintartalma meghaladja a 10 milligramm koffein/100 milliliter mennyiséget,

·        előrecsomagolt cukrozott készítmények jellemzően a VTSZ 1704, 1905, 2105, 1806 szám alá eső termékek,

·        sós snack termékek, VTSZ 1905, 2005, 2020, 2008 szám alá eső termékek, ha sótartalma meghaladja az 1 gramm só/100 gramm mennyiséget,

·        ételízesítő; (kivéve a mustár, ketchup és az olyan, nem szárított, aprított vagy pépesített sózott ételízesítő készítményt, amelynek sótartalma nem haladja meg a 15 gramm só/100 gramm mennyiséget), VTSZ 2103, 2104 alá tartozó termék.

Az adó alanya az adóköteles terméket belföldön első alkalommal értékesítő adóalany

Az adó alapja az értékesített adóköteles termék mennyisége kilogrammban vagy literben kifejezve. Az adóalap meghatározásánál nem kell figyelembe venni a csomagolás tömegét.

Az adó mértéke:

·        üdítőital esetén 5 forint/liter,

·        energiaital esetében 250 forint/liter,

·        előrecsomagolt cukrozott készítmény esetében 100 forint/kilogramm,

·        sós snack esetében 200 forint/kilogramm,

·        ételízesítő esetében 500 forint/kilogramm

Mentesülne az adó megfizetése alól az adóköteles termék értékesítését végző adóalany, ha a naptári évben az adóköteles termékből 50 liternél vagy 50 kilogrammnál kisebb mennyiséget értékesít.

Az adóalanynak nyilvántartási kötelezettsége van akkor is, ha fenti mennyiség alatt értékesít, az adómentes értékesítés keretében eladott adóköteles termékek mennyisége termékenkénti bontásban, mentességi jogcímenként kell vezetnie.

Amennyiben 50 liternél vagy kilogrammnál többet értékesít akkor az adómegállapítási időszak első és utolsó napján az adóalany tulajdonában álló termékekről mennyiségi bontásban vezetni kell levonva az adómentesen értékesített, selejtezett, ingyenesen átadott, megsemmisült, eltűnt, más módon az adóalany tulajdonából kikerült adóköteles termékeket.

Az adó alanya bevallási kötelezettségét az általános forgalmi adó bevallására irányadó szabályok szerint az e célra rendszeresített nyomtatványon teljesíti. az állami adóhatósághoz.

Az adófizetésre nem kötelezett adóalanynak bejelentkezési és adóbevallás benyújtási kötelezettsége nincs.

E törvény 2011. szeptember 1-jén lépne hatályba.

Kapcsolódó hírek

2011-07-04 11:28:58

<< Vissza

Regisztráció

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:

Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Nyereményjáték