KISOSZ Veszprém - Megszűnhetnek kisadók
KISOSZ javaslatra megszűnhetnek kis-adók!

Budapest, 2010. június 10., csütörtök (MTI) - A kormány eltörölné a szuperbruttót, mivel azt az adórendszer felesleges bonyolításának tartja - válaszolta az MTI kérdésére Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért felelős államtitkára csütörtökön kormányszóvivői tájékoztatón.

 A minimálbért illető kérdésre azt mondta: lesz emelés, mint minden évben, a cél, hogy senkinek se csökkenjen a nettó keresete, de utalt arra, hogy az új adórendszert két év alatt vezetik be, így a hatások is hosszabb távon jelentkeznek.
 Hangsúlyozta azt is, hogy a családi adózásra épülő szja-rendszer kialakításánál, amely 16 százalékos egykulcsos adóra épül, fontos szempont, hogy azzal mindenki jól járjon, senkinek se csökkenjen a nettó jövedelme, és jelentősen bővüljön az adózók köre. Az új rendszer jövő évtől lesz hatályos, a részleteket még egyeztetik.
 Járulékcsökkentésre egyelőre nincs lehetőség - mondta.
Magyarországon a nyereséges kis- és középvállalkozások (kkv-k) teljes köre 10 százalékos kulccsal fog adózni, a kedvezményes kulcs igénybevételét korlátozó feltételek megszűnnek.
 Hozzátette: a kedvezményes 10 százalékos kulcs alapja az adózás előtti nyereség lesz, 500 millió forintig. Az intézkedés költségvetési hatása 70 milliárd forint, de ezzel együtt is tartható a 3,8 százalékos idei hiánycél.
 Az ekhóval és evával eddig nem foglalkozott a kormány - mondta.
  A kormány olyan bankadót akar bevezetni, amely nem veszélyezteti a szektor stabilitását és minimalizálja a banki hitelezés  visszaesésének kockázatát - jelezte az államtitkár.
    Kármán András felsorolta azt a tíz adónemet, amelyeket az egyszerűsítés jegyében már ebben az évben megszüntet a kormány. Ezek közé tartozik a bérfőzési szeszadó, a tv-készülékek üzemben tartási díja, az épület utáni idegenforgalmi adó, a vállalkozók kommunális adója, az öröklési illeték egyenes ági öröklés esetén, a nagyteljesítményű személygépkocsik, vízi járművek, légi járművek adója, a vízgazdálkodási termelői érdekeltségi hozzájárulás, az ajándékozási illeték egyenes ági rokonság esetén
    Ezeknél az adóknál a beszedéssel járó adminisztrációs költség nagyobb, mint maga az adóbevétel - hangsúlyozta az államtitkár.

Kapcsolódó hírek

2010-06-17 12:15:38

<< Vissza

Regisztráció

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:

Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Nyereményjáték