KISOSZ Veszprém - Lezárult a Lépj egyet előre II. program
Sikeresen zárta a veszprémi KISOSZ a Lépj egyet előre II. programját - részlet a záródokumentumból.

A végzett hallgatók mindegyike kapott munkát

 

   A Kereskedők és Vállalkozók Veszprém megyei Képviselete (KISOSZ) két évtizede a felnőttképzés egyik piacvezetője Veszprém megyében.

A kereskedelem és a vendéglátás a fő képzési irányunk, elsősorban a mikró-,kis - és középvállalkozások számára képzünk szakembereket, bekapcsolódtunk a munkaerő-piaci átképzésekbe is. Cégünk akkreditált felnőttképzési intézmény, minőségbiztosítási rendszert működtet – mondta el Vágó Péter,  a szervezet elnöke, aki harmincöt éve foglalkozik képzésekkel,  iskolarendszerű szakképzéssel és felnőttképzéssel. Vizsgaelnöki tapasztalatai is segítenek abban, hogy a KISOSZ eredményesen készítse fel hallgatókat az egyre magasabb követelményeket állító szakmai vizsgára.

 

Kik segítik munkáját?

– Három képzési referens főállásban szervezi, irányítja és ellenőrzi a képzéseket, a pénzügyi rendszert adótanácsadó irányítja. 2000-tôl résztulajdonosai vagyunk a SÉF Kereskedelmi, Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskolának, amely a felnőttképzésünk fő bázisa, ahol ötven főállású tanár vállal iskolarendszeren kívüli oktatást is. Az iskola jól felszerelt: huszonöt tanterem, szakács-, pincér-, cukrászkabinet, élő vendéglátóhely, két számítógép-kabinet, nyelvi termek állnak rendelkezésre. Ingyen parkolás és délután büfészolgáltatás segíti a felnőtteket, hogy kellemesen érezzék magukat tanfolyamainkon.

 

– Milyen volt az érdeklődés a Lépj egyet előre! projekt iránt?

- Rendkívül sokan érdeklődtek, nagy volt a túljelentkezés is. Az érdeklődök döntő része a kereskedelmi cégeken vagy az interneten keresztül informálódott, többen a Kereskedelmi és Iparkamara segítségét is igénybe vették.

 

Milyen szakmákban szerveztek képzést?

– Kurzusainkat az új moduláris rendszerben szerveztük meg, a nyolc általánost végzetteknek élelmiszer és vegyi áru eladó -, valamint szakács-, pincérképzést indítottunk. A balatoni idegenforgalom miatt ezek a szakmák változatlanul népszerűek a régióban. Az érettségizett hallgatók kereskedői végzettséget szerezhettek,  kereskedő - boltvezető tanfolyamat is szerveztünk. Veszprém megyében a megyeszékhelyen, valamint Devecserben és Pápán zajlott a képzés a helyi óraadó tanárokkal. Figyeltünk arra, hogy a hallgatók minél kevesebbet hiányozzanak a munkából a tanfolyam miatt. A Lépj egyet előre! második ütemében nálunk csaknem 150 hallgató szerzett szakképesítést. Vizsgaeredményük átlagosan meghaladta a 4-es minősítést. Intézményünk a programot lezárta, valamennyi végzettünknek külön is gratuláltunk az első szakma megszerzése alkalmából.

 

Milyen anyagi támogatásban részesedtek a képzésbe bekapcsolódó hallgatók a KISOSZ közreműködésével?

– Valamennyi hallgatónk teljes képzési költségét a program finanszírozta, sőt, a tankönyvek, jegyzetek ingyenes biztosításával járult hozzá a projekthez. Emellett a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ egyedi elbírálások alapján utazási kedvezmények nyújtásával támogatta a hallgatókat. Mindez igen vonzóvá tette a Lépj egyet előre! programot. Több korrektül együttműködő szervezet munkájának is köszönhető, hogy a projektet sikeresen és eredményesen tudtuk valóra váltani.

 

A végzett hallgatóknak sikerült-e elhelyezkedni új szakmájukban?

– Valamennyi hallgatónk munkába állt, kilencven százalékuk az új szakmai végzettségének megfelelő munkakörben. Válságos időkben, azt hiszem, ez kimagasló eredmény.

 

Mi a személyes tapasztalata a Lépj egyet előre! projekttel kapcsolatosan?

– Egyértelműen érdemes lenne az ilyen támogatott programokat folytatni. Állami és uniós segítség nélkül ugyanis a vállalkozások önállóan nem képesek a szakképzésre pénzt áldozni, a szakképesítés pedig kereskedelmi és vendéglátó szakmákban alapkövetelmény az alkalmazottak számára. Valamennyi munkatársam nevében mondhatom, megtiszteltetés volt részese lenni ennek a projektnek…

 

 

Megjelent a Lépj egyet program zárókiadványában.

 


 

 

Kapcsolódó hírek

2009-11-17 12:09:29

<< Vissza

Regisztráció

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:

Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Nyereményjáték