KISOSZ Veszprém - Járuláék változások segítő családtag
TB szempontból nincs segítő családtag

Járulékváltozások

A kiegészítő tevékenységet végző egyéni vállalkozó és a kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó után havi 6390 forint (napi 213 Ft) egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni 2012-ben. Ez az összeg költségként elszámolható.

A kezdő egyéni vállalkozó fogalma a járulékok tekintetében 2012. január 1-től megszűnt. Mivel ennek a csoportnak a vállalkozás kezdésének évében valamivel kedvezőbb járulékfizetési feltételei voltak az általánosnál, ezért most ez is megszűnik.

A segítő családtag fogalma is megszűnt a járulékrendszerben 2012-től. Ezért a továbbiakban bárkinek a foglalkoztatási jogviszonya határozza meg a járulékfizetését.

Jelentős változásnak tekinthető, hogy 2012. január 1-től a többes jogviszonyban álló biztosított foglalkoztatott mindegyik jogviszonyában köteles megfizetni a jövőre már 3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulékot. (Ez 2011-ben még nem így volt, és a mérték is csak 2 százalék volt.) Például ha az egyéni vállalkozó heti 36 órás munkaviszonnyal is rendelkezett, akkor az ún. mellékfoglalkozásban folytatott egyéni vállalkozói tevékenysége jövedelméből nem kellett pénzbeli egészségbiztosítási járulékot fizetnie, csak a munkaviszonyában. Ezért táppénzt is csak onnan kaphatott. 2012-től mindkét helyen fizeti a jövedelméből ezt a járulékot.

A munkaerő-piaci járulékot azonban továbbra sem kell mindegyik jogviszonyban megfizetni. Abban az esetben, ha a társas vállalkozó több gazdasági társaságnak is személyesen közreműködő tagja, akkor január 31-ig írásban nyilatkoznia kell arról, hogy melyik cégben fogja megfizetni a különböző járulékok alsó határának összegét, ha ott nem kap ennél több jövedelmet a munkájáért. A többi gazdasági társaságban a felvett jövedelme alapján fizet nyugdíjjárulékot és egészségbiztosítási járulékot.
Ha a magánszemély egy gazdasági társaságnak ügyvezetője is megbízási jogviszonyban, de emellett személyesen is közreműködik a vállalkozás tevékenységében, akkor ez utóbbi lesz az alapvető biztosítási jogviszonya, ahol legalább a járulékfizetési alsó határt teljesítenie kell. Ügyvezetőként csak akkor fizet járulékot, ha a megbízási díja eléri a minimálbér 30 százalékát, s ezáltal is biztosítottá válik. Ilyenkor mindkét jogviszonyának jövedelme alapját képezi a pénzbeli egészségbiztosítási járuléknak is.

 

Kapcsolódó hírek

2012-01-11 10:08:41

<< Vissza

Regisztráció

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:

Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Nyereményjáték