KISOSZ Veszprém - Hogyan nyissunk új üzletet?
Egyszerűsödik az üzletnyitás, de nagyok a veszélyek!

Aki új kereskedelmi, vendéglátó egységet szeretne nyitni 2009. október 1.-től az a 210/2009 (IX.29.) Kormányrendelet előírásait kell betartania.


Székhely szerinti település jegyzőjéhez kell fordulnia, aki mozgóboltot, csomagküldő kereskedelmet, automatából történő értékesítést és üzleten kívüli kereskedelmet szeretne folytatni.


Az üzlet szerinti település jegyzőjéhez kell fordulnia, aki üzletben folytatható kereskedelmi, vendéglátó tevékenységet kíván végezni.


A kormányrendelet 3. számú melléklete felsorolja azokat a termékeket, amelyek kizárólag üzletben forgalmazhatók. Amennyiben a kereskedő üzletében ezeket a termékeket vagy ezek közül bármelyiket kívánja forgalmazni, az üzlet helye szerinti jegyzőnél köteles működési engedély iránti kérelemmel fordulni. Ebbe a kérelembe kell beírnia azokat a termékeket is, amiket üzletében csak bejelentés alapján kíván tartani.


A kormányrendelet 6. számú mellékletében felsorolja azokat a termékeket, amiket a kereskedő bejelentés alapján forgalmazhat. Szintén a jegyzőhöz kell benyújtania, de a bejelentést követően a kereskedelmi tevékenység azonnal megkezdhető.


Az egyes termékekre forgalmazására vonatkozó előírások nem változtak, azokat ismerni kell.


Az új egységet nyitó vállalkozónak azzal is számolnia kell, hogy a jegyző hivatalból értesíti a bejelentés alapján a termékkörnek megfelelő hatóságokat: ÁNTSZ, környezetvédelmi hatóság, építéshatóság,, tűzvédelmi szakhatóság, MGSZH, Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség, rendőrkapitányság, jövedéki termék esetén vámhatóság és egyéb. szervezetek


A termékkörnek megfelelően megkeresett hatóságok a bejelentés átvételétől számított 22 munkanapon belül hatósági ellenőrzést folytatnak le!

Elsősorban saját hatáskörben intézkednek az esetleges hiányosságok megszüntetéséről, súlyosabb esetekben értesítik a jegyzőt, aki az üzletben feltárt hiányosság megszűnéséig a tevékenység gyakorlását megtiltja, súlyosabb esetben az üzletet ideiglenesen bezárja.


A nem kellően felkészült vállalkozó súlyos árat fizethet a tudatlanságáért!

Javasoljuk tájékozódjon a KISOSZ szervezeténél!

Kapcsolódó hírek

2009-10-20 11:18:25

<< Vissza

Regisztráció

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:

Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Nyereményjáték