KISOSZ Veszprém - Erzsébet utalvány
Bevezetésre kerül az Erzsébet utalvány

Erzsébet utalvány

Az elfogadott törvény 21. §-a (a) pontja szerint a munkahelyi (üzemi) étkeztetésnek minősülő szolgáltatás keretében a munkáltató telephelyén működő étkezőhelyen megvalósuló ételfogyasztás formájában juttatott jövedelemből a havi 12 ezer 500 forintot meg nem haladó rész [ideértve a kizárólag az adott munkáltató munkavállalóit ellátó, a munkáltató telephelyén működő munkahelyi (üzemi) étkezőhelyen az említett értékben és célra felhasználható – a munkáltató vagy az étkezőhelyet üzemeltető személy által kibocsátott – utalványt, elektronikus adathordozót is], és/vagy fogyasztásra kész étel vásárlására jogosító Erzsébet-utalvány formájában juttatott jövedelemből (az adóéven belül utólagosan adva is) a juttatás alapjául szolgáló jogviszony minden megkezdett hónapjára a havi 5 ezer forintot meg nem haladó rész;

Az elfogadott javaslat úgy szól, hogy a fogyasztásra kész étel vásárlására jogosító utalvány 2012. január 1-jétől kizárólag a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által kibocsátott Erzsébet-utalvány. Jövő év december 31-ig az Erzsébet-utalvány melegkonyhás vendéglátóhelyeken étkezési szolgáltatás vásárlásra is felhasználható. Az utalvány részletes szabályait ezután fogják kidolgozni külön kormányrendeletben - annyi biztos, hogy az eddigi értékhatárokon nem változtatnak.

A béren kívüli juttatások döntő többsége jövőre is kedvezményes marad, viszont nem 9,04 százalék, hanem 30 százalék feletti adóteher kerül rá: ilyen pl. az Erzsébet utalvány is, melyet havonta 5000 forintig lehet adni a dolgozóknak. A hideg és meleg étel utalványok rendszere is különválik:
- a hideg étel utalványokat az Erzsébet utalvány,
- a meleg étel utalványokat a SZÉP- kártyára adható, éves szinten maximum 150.000 forintos juttatás váltja le.

Úgy tűnik, hogy elhamarkodott a váltás, mivel a két rendszert párhuzamosan kellett volna üzemeltetni, hiszen az Erzsébet-utalvány ugyanis a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által papír alapon vagy elektronikus formában kibocsátott, fogyasztásra kész étel vásárlására felhasználható utalvány.
Az elfogadóhelyeket a Nemzeti Üdülési Szolgálatnak kell kiépítenie, ami évekig is eltarthat. Ezt jól bizonyítja, hogy a három legnagyobb utalványos cégnek is sokáig tartott, mire a 30-40 ezer elfogadóhelyet becsatlakoztatták hálózatukban.

A szakértő szerint a SZÉP-kártya (Széchenyi Pihenőkártya) az Üdülési Csekknél is ellenőrizhetetlenebb lesz, és a felhasználása is nehézkes egyelőre. A kártyához eleve három számla tartozik: egy a szállásszolgáltatásra, egy a szabadidős programokhoz, egy pedig a meleg étkezéshez.

Az évek során megfigyelhető volt, hogy nagyobb változtatások esetén a munkaadók 20-30 százaléka szüntette meg a béren kívüli juttatást, és jövőre szintén ez a tendencia várható.
 

Kapcsolódó hírek

2011-12-02 11:07:12

<< Vissza

Regisztráció

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:

Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Nyereményjáték