KISOSZ Veszprém - Adótörvények 2012.-es évre
Adóváltozások 2012.

A végleges adótörvény 2012.

A Parlament 232 igen szavazattal, 78 nem ellenében elfogadta a 2012. évi módosított adószabályokat. 

A személyi jövedelemadó törvény kapcsán több módosítás is érvénybe lép, így például új szabály az adóalap kiegészítés, e szerint, akik 2012-ben 2 millió 424 ezer forintnál többet keresnek, azoknak az adóalapot 27 százalékkal meg kell emelni. Új tétel lesz, hogy aki lakását bérbe adja, de más településen ő maga is bérel ingatlant, az a kapott lakbérből levonhatja az általa bérelt ingatlan bérleti díját. Ennek egy feltétele van, mégpedig az, hogy az általa való bérlést teljes egészéből önerőből fizesse.

A társadalombiztosítási járulék: 27 százalékos, szociális hozzájárulási adóvá változik munkaadó által fizetendő társadalombiztosítási járulék. A törvénymódosítás kimondja, hogy a pénzbeli társadalombiztosítási ellátás összege arányban áll a biztosított – járulékalapul szolgáló – jövedelmével. Ez alól kizárólag törvény tehet kivételt. A munkavállaló 3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási-, 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási-, valamint 3 százalék munkaerő-piaci járulékot fizet jövőre.

Új szabályozás lesz, hogy minden társaság kamarai tag kell legyen, kamarai tagdíjat kell fizetnie, melynek összege évi 5 ezer forint lesz. A területileg illetékes gazdasági kamaránál cégalapításkor a cégbejegyzést követően 5 napon belül be kell jelentkezni. A béremelésért cserébe ígért adókedvezmény terén igen nagy zűrzavar alakult ki a munkáltatóknál korábban, úgy tűnik ez nem lesz számottevő segítség. Első körben úgy szólt a törvényjavaslat, hogy a bérek nettó értékének megőrzése érdekében a munkáltatók akár béren kívüli juttatással is kompenzálhatnak. Ezt követte az a változat, hogy amennyiben egy cégnél minden munkavállaló esetében végrehajtják a nettó bér szinten tartását bruttó 190 ezer forintos fizetésig, akkor a munkáltató kedvezményt kaphat, 2012-ben alkalmazottanként maximum 16 ezer, 2013-ban pedig 12 ezer forintig. Végül is az került a törvény szövegébe, hogy a kedvezmény kizárólag csak abban az esetben jár majd, amennyiben a béremelést nem béren kívüli juttatásból oldja meg a munkáltató.

Marad még az eva, de 2012.-től a mostani 30 százalékról 37 százalékra nő adó kulcsa, de az választhatóságának felső határa is megnő a jelenlegi 25 millió forintról 30 millió forintra.

Új adónem a kulturális adó, ez a szociális adóhoz közelít a leginkább, lényege, hogy az adót pornográf termékekből nyert árbevétel után kell megfizetni. Az adó kulcsa 25 százalék, de filmvetítésből származott árbevételnél esetén csak 3 százalék.

A chips-adó – népegészségügyi termékadó – hatálya alól kiveszik azokat a termékeket, amelyek legalább 50 százalékban tejet tartalmaznak, így többek között mentesül a kakaós tej és a Túró Rudi.

A jövedéki adótörvény változása miatt a bioetanol adója a mostani 40 ezer forintról 70 ezerre nő ezer literre vetítve. A parlamenti viták során felmerült ugyan, hogy ekkora adóval nem lesz kifizetődő bioetanolt előállítani, de az ellenérv az volt, hogy minden üzemanyag a hatásfokának megfelelő mértékben, viszont egységes mértékkel kell adózzon. A jövedéki adótörvényben a bioetanol adója - ezer literre vetítve - 40 ezer forintról 70 ezerre emelkedik. A parlamenti vitában elhangzott, hogy ekkora adóval nem éri meg bioetanolt előállítani.

Miután az új adótörvényt 2012. évre elfogadták, amely szerint jóval kevesebb lesz a regisztrációs adó, de e mellett jócskán megnövekednek az illetékek, így a személygépkocsik átírási költsége igen csak megdrágul. Az illetékek más területeken is többe kerülnek majd, így a válóperek terhe illetékköltsége a mostani 12 ezer forintról 30 ezer forintra emelkedik. Az illetéktörvény változtatása szerint jogszabály előírhatja igazgatási szolgáltatási pótdíj felszámítását. Ezt abban az esetben kell megfizetni, ha a hatóság a hivatalos munkaidején felül, illetve a székhelyén kívül folytat le eljárást, valamint ha az ügyfél azonnali, soron kívüli, vagy sürgősségi eljárást kér. Az útlevelek sürgősséggel való kiállítása esetére – annak ellenére, hogy a törvény még nem lépett életbe – már bele is került a külön jogszabály által meghatározható pótdíj.

Azzal, hogy az új adótörvény 2012. évben bevezetésre kerül, az adózás rendjéről szóló törvényben megjelenik a fokozott adóhatósági felügyelet. Az adóhatóság az adószám kiadása után az újonnan alapított cégnek küldhet egy kérdőívet és ebben rákérdezhet a tevékenység részleteire, a tevékenység végzéséhez szükséges és használt technikai, pénzügyi eszközökre. Amennyiben a válaszok indokolttá teszik, az adóhatóság maximum egy év időtartamra fokozott adóhatósági felügyelet alá vonhatja a céget. Ennek egyik módja, hogy sűrített áfa-bevallást és fizetést írhat elő e cégek részére az adóhatóság.

Új szabály-csoportként jelenik meg a bizonytalan adójogi helyzet, melynek lényege, hogy ha az adózó bizonytalan az adó-jogszabályok értelmezésében, abban az esetben adótanácsadó, vagy ügyvéd által ellenjegyzett jegyzőkönyvben közölheti az adóhatósággal azt az értelmezést, amely alapján bevallotta és megfizette az adót. Ilyenkor - ha csak nem nyilvánvalóan hihetetlen indokkal áll elő az adózó – nem bírságolható. Amennyiben a hatóság szerint megalapozott az értelmezés, akkor ezt a körülményt soron kívül jeleznie kell az adópolitikáért felelős miniszter felé.

A magán-nyugdíjpénztárak az állami adóhatóságnak 2011.december 12-ig kötelesek átadni azoknak a személyeknek az adatait, akik átléptek az állami nyugdíjrendszerbe, de a magán pénztárnál tartozásuk volt. A végrehajtás az adóhatóság jogkörébe fog tartozni.

2012-ben megjelennek a közérdeklődésre számot tartó biztosítók, lesznek ilyen bankok és kibocsátók is. A biztosítónál alapfeltétel az 1 milliárd 500 millió forintos díjbevétel, a banknál pedig az 500 milliárd forintos mérlegfőösszeg az elvárás. Közérdeklődésre számot tartó kibocsátó az, akinek az értékpapírját bevezették a szabályozott piacra. Mindhárom intézmény esetében audit bizottságot kötelező létrehozni.

A változások alapján a helyi adó törvény kimondja, hogy az önkormányzat nem állapíthat meg a törvény általi maximumnál magasabb adómértéket, valamint a helyi iparűzési adóra csak egy adókulcs alkalmazható. Átalakul a gépjármű adó, jelenleg 1.600 köbcenti alatt 7 ezer, e felett 15 ezer forint lesz.

A közúti közlekedésről szóló törvény módosítása kimondja, hogy gépjármű csak magyar hatósági jelzéssel vehet részt a forgalomban, kivéve, ha külföldi vagy belföldi flottaüzemeltető a tulajdonosa, és az a regisztrációs adót a jármű után megfizette.

A baleseti adó az egyik leglényegesebb módosulás, amely szintén a közlekedésről szóló törvény része lett. A baleseti adót a biztosítóknak kell megfizetniük a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás díja után, az adó kulcsa 30 százalék lesz.

Az elfogadott törvény szerint, úgy tűnik, hogy történnek lépések a termőföld átminősítési spekuláció csökkentése érdekében is, ezért erre vonatkozóan egy többletadó kerül bevezetésre. Mivel ha a megvásárolt termőföldet belterületté nyilvánítják, a terület értéke akár a többszörösére is nőhet, ezért a törvény bevezeti a szokásos hozam fogalmát. Ez azt eredményezi, hogy ha a szokásos hozam összegét az eladási ár meghaladja, akkor a különbség háromszorosa kerül be az adóalapba. Ugyan ez a többlet jövedelem a társasági adóban is adóköteles. Ha valaki az átminősített termőföldet örökölte, az mentesül a többlet adó megfizetése alól.


Saját főzésű pálinkát árusítására lesz lehetősége a jövőben szűkebb lakókörnyezetben, vagy vendéglátás keretében annak, aki azt palackozza és zárjeggyel látja el azt. Ez tagságunk számára különösen rossz hír, hiszen jövőre bárki, bárhol árulhatja a saját készítésű pálinkáját tovább rontva a vendéglátásban dolgozó vállalkozások helyzetét.
 

Kapcsolódó hírek

2011-12-02 11:23:23

<< Vissza

Regisztráció

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:

Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Nyereményjáték